ענף בתנופה


בציר
2011
בציר 2011 עמד על 48,500 טון ענבים, לעומת46,500 ב-2010. אם כן, מבחינת יבולים נרשמה בסה"כ עונה טובה. השנה, 2012, ייכנסו לניבה עוד 4,000 ד', ומנגד ייעקרו לא מעט דונמים בעקבות נגיעות בווירוס ליפרול 3 ובגין התבגרות כרמים.

חומר ריבוי והיקף נטיעות

ב-2011 ניטעו כ-5000 ד', כאשר רוב חומר הריבוי יובא מצרפת ואושר על ידי היחידה להגנת הצומח ולביקורת במשרד החקלאות. להערכתנו, ב-2012 יינטעו כ-3,000 ד' נוספים, חלקם מחומר ריבוי מיובא וחלקם מחומר ריבוי נקי, חדש, מחוות יזרעם – הכל כמובן מפוקח ומאושר על ידי הגנת הצומח.

לקראת 2013 אמור לעלות שחקן נוסף למגרש השתלנות וחומר הריבוי - יקבי רמת הגולן, שהקימו בתחומם חלקת ריבוי לגפן היין, בתחילה לצריכה עצמית ובהמשך בוודאי לכל החפץ ביקרם.

                                   

מענקי נטיעה ושנטוע

משרד החקלאות ממשיך גם השנה במתן מענקים לנטיעות בענף גפן היין. במקביל אנו מקיימים עם המשרד דיונים להגדלת מספר הדונמים המותרים לקבלת מענקי נטיעה – 25 ד' למגדל יחיד ו-100 ד' לאגודה, וזאת כדי שנוכל לבצע שנטועים בשטחים נגועים בווירוס.

לאחר בקשתנו לבדיקה נוספת של עלויות ההקמה של כרם יין עודכנו התחשיבים והותאמו למחירי השוק.

 

מיזם הווירוסים

כידוע, אנו בשנה השלישית למיזם הווירוסים, הנערך על ידי המדען הראשי של משרד החקלאות בשיתוף המועצה לגפן היין, כשהמטרה היא ללמוד להתמודד עם הווירוס ליפרול 3.

באמצע חודש מאי קיימנו דיון עם המדען וכל השותפים למיזם, בהם המדריכים והחוקרים, כשעל הפרק הסקת מסקנות והתקדמות לאור הממצאים.

תיקצוב המחקר במועצת גפן היין

כפי שמסרנו בדיווח אשתקד, המועצה חזרה לתקצב מחקרים בענף כרם היין. השנה נמשכים המחקרים עליהם הוחלט ב-2011 והם יתבצעו על פני שנתיים.

בקרוב תתכנס שנית ועדת המחקרים של המועצה כדי לדון ולקבוע נושאי מחקר מרכזיים ל-2013.

 

היקב המשפחתי

לפני שנה דווח במסגרת זאת על פגישות שקיימנו עם משרד החקלאות במטרה להכיר ביקב משפחתי ענף חקלאי לכל דבר ועניין. היום אנו יכולים לבשר כי משרד החקלאות אכן אישר תוכנית על פיה יוגדר יקב משפחת כענף חקלאי - בהגבלות מסוימות. באתר המועצה ניתן לראות את התוכנית ולהתעדכן בפרטיה.

התחנה השנייה בנושא זה, מולה אנו מתמודדים בימים אלה יחד עם משרד החקלאות, היא מינהל מקרקעי ישראל. אנו מקווים שגם את המשוכה הזאת נעבור בהצלחה, מה שיקדם אותנו לקראת יישום התוכנית.

 

'דרכי יין' – תיירות יין בישראל

אנו ממשיכים בעבודה משותפת מול משרד התיירות ומשרד החקלאות בנושא 'דרכי יין בישראל'. בחודשים יוני ויולי 2012 תעלה לאתרי האינטרנט של מועצת גפן היין, משרד התיירות ומשרד החקלאות תוכנית החושפת לקהל חובבי היין בארץ את מפת היקבים בישראל,

שעות פתיחה, אפשרויות ביקור ובילוי ביקב ובסביבתו. מה שנקרא תיירות חקלאית.

בהמשך מתוכנן לתרגם תוכנית זאת לאנגלית ולהפיצה לנציגויות משרד התיירות בעולם.

 

הסדרת ענף היין

בימים אלה סיים הצוות הבינמשרדי לבחינת ענף היין את הדוח שהכין, והוא הוגש לשרת החקלאות ולשר התמ"ת לדיון ולאישור.

הוועדה עשתה בעניין זה עבודה מקיפה ויסודית. ענף היין בארץ נבחן בראי ההיסטוריה ובימינו אלה ואל מול נתונים של ענף היין במדינות אחרות. במהלך עבודתה זימנה הוועדה וראיינה מספר לא מבוטל של אנשי יין בארץ ובחו"ל ואין ספק שמסקנותיה יתרמו לקידום ענף היין בארץ.

תודתנו לחברי הוועדה על עבודתם המסורה, ואנו תקווה כי השרים יאמצו את המלצותיה.

 

שמיטת תשע"ה-תשע"ו (2015)     

לאחרונה פתחנו במגעים עם משרד החקלאות וועדת השמיטה, כשעל הפרק שנת השמיטה תשע"ה-תשע"ו (2015). זה אולי נראה רחוק, אולם מניסיון אנו יודעים ששמיטה כהלכה כרוכה בדיונים מקדימים ממושכים והחלטות משותפות, שיקלו על כולנו את הטיפול בכרם היין בשמיטה הבאה.

קנט

גם השנה הנפיקה קנט את הפוליסה הרגילה לביטוח נזקי טבע, ובנוסף את הביטוח הרב סיכוני בו התחלנו ב-2011. אנו במועצת גפן היין קיימנו מספר ישיבות מול קנט בנושא ביטוח נזקי טבע, כשכוונתנו להתאים את החוזים למצב בשטח ולנסות לפתור מספר בעיות בהן נתקלים הכורמים.

כבר השנה, בכרמים צעירים בהם ההיסטוריה קצרה, יילקח בחשבון גיל הכרם בחישוב היבול המבוטח, תוך התחשבות בגובה היבול בכרם צעיר בשנים ראשונות. כמו כן, קנט תאפשר הפרדת חלוקה לפי שנת נטיעה.

בחישוב של אסון טבע תתוקן ההגדרה לשטח חלקה מינימלי, וזאת יהיה לאחר שיתקבל לכך אישור ממשרד האוצר. מגדל שיבקש להגדיל יבול מעל לנורמטיבי יכול יהיה לעשות זאת בכפוף להוכחה הן באסונות טבע והן בנזקי טבע.

זאת הזדמנות להודות על שיתוף הפעולה לצוות קנט מולו עבדנו, כמו גם לחברינו שלנו - צבי אלון, אילן לוין, סילביו פלדמן, שמעון בטר וערן הרכבי.

 
          
           

לסיכום,

לפנינו תקופה מלאת אתגרים ויעדים לביצוע, ומאידך לא מעט נקודות של אי ודאות. שוק צרכנות היין בארץ ובחו"ל אינו מצליח להתרומם מעבר לקיים ואנו רואים תחרות מחירים על המדף – עניין טוב לצרכן ופחות לכורמים וליקבים.

אם כן, עלינו לשמור על אופטימיות. בענף היין כמו בענף היין: כשם שיין מתיישן לאט ובסופו של תהליך נרים כוס לחיים – כך גם אנחנו: עובדים לאט – אך משתבחים עם הזמן.

 

ולסיכום הסיכום: כמו תמיד – תודה לכל העושים במלאכה ותורמים לקידום הענף, הכורמים, היקבים.

תודה מיוחדת לאילן חסון, הפורש בימים אלה מניהול יקב בנימינה. אילן עזר לי ולמועצת גפן היין בקידום הענף ואני מאחלים לו הצלחה בהמשך דרכו.

 

 

לזכר חברים ...................................................................................................

 

שלמה כהן, ז"ל

שלמה כהן, מי ששימש במשך 30 שנה מנכ"ל מכון היין, איש יין בכל רמ"ח אבריו, מוסד בפני עצמו ומי שהעמיד דורות רבים של ייננים, הלך לעולמו בטרם עת.
בפורטל היין הישראלי מצאנו משהו מרגש שכתבו לשלמה חבריו, אנשי המכון הישראלי ליין:
"שלמה היקר! * אדם ישר ודגול * בהומור בריא מהול * שלמה כהן שלנו * מנכ"ל, מורה דרך לכולנו * הותרת חלל גדול * להחליפך איש לא יכול! * היית לנו קרן שמש חמה * במסירות, בידע ובהכוונה * עזרה נתת לכל דורש * לכל הנקרא בדרכך ומבקש. * דע! היכן שתהיה אתה בלבנו לעד * בדרכך נלך ולא נמעד * אוהבים אותך המון!! * צוות המכון".
יהא זכרו ברוך.  

 

 

צינה אבידן, ז"ל

צינה, הייננית והבעלים של יקב אבידן שבקיבוץ אייל, נפטרה בטרם עת. באתר של יקב אבידן מצאנו את השורות הבאות:
"יצירת יין היא כמו מלאכת יד, מאוד אישית, מחייבת חקירה בלתי פוסקת, יצירתיות והתמסרות טוטאלית לתהליך". אלה דברים שאמרה צינה.
"צינה הייתה סקרנית יין אינסופית, שאת אהבתה הגדולה לעולם היין קיבלה כבר מגיל צעיר: בבית בו גדלה צינה מילא היין תפקיד מרכזי ושתיית יינות איכות היתה עניין יומיומי. את מלאכת היינן היא מדמה לזו של שף המנצח על תהליך היצירה ודואג כי לכל מרכיבי היין יינתן מקום נרחב לביטוי כדי שימצו את הפוטנציאל הגלום בהם בדרך ליצירת הרמוניה בתוך הבקבוק. התשוקה הרבה שיש בצינה לעולם היין מלבה אצלה את הצורך הבלתי פוסק להמשיך לחקור, לנסות, לחלום ולשלב בין עולמות כדי להגיע לתוצאות הטובות ביותר, להפתיע ולחדש כל הזמן".
יהא זכרה ברוך.

 

                                                        

 

 

הדפסשלח לחבר
דרונט בניית אתרים