10 עובדות שלא ידעת על יין ובריאות

לרגל תערוכת היין הבינלאומית ISRAWINEXPO 2010  
מגישה 'מועצת גפן-היין'

'10 עובדות שלא ידעת על יין ובריאות'

עריכה: מרב מור אופיר - תזונאית קלינית M.Sc 

 

לפי מחקרים חדשים, בצריכה מתונה,

יש עוצמה בריאותית ביין!*

בצריכה מתונה ומדודה, ולמי ששתיית יין מתאימה לו, יין עשוי להיות כח מטהר ומנקה, מפחית תהליכי חמצון ודלקת, שומר על בריאות העורקים והלב, מגן על תפקוד המוח עם הגיל, כח הגנה מפני מחלות! הן ליין לבן והן ליין אדום יש תרומה בריאותית. יין אדום מופק יחד עם קליפות הענבים והוא העשיר ביותר בפוליפנולים - נוגדי החמצון המופלאים. אז אם אתם צורכים משקאות אלכוהוליים, העדיפו יין ויין אדום, וצרכו ממנו במתינות ועם הארוחה! הוא כבר יעשה את העבודה.

 

1. מרגישים שינוי באוויר. בשנים האחרונות מתחולל שינוי משמעותי בתפיסת תרומתו האפשרית של יין, הנצרך במתינות, לבריאותנו. חלק מן השינוי הזה מיוחס למחקרים, שמצאו קשר בין צריכה מתונה של משקאות אלכוהוליים, ויין במיוחד, לבין הפחתה משמעותית בהתפתחות מחלות ואף בתמותה מהן.

 

2. יין אדום – מרכיב משמעותי בתזונה הים-תיכונית. התזונה הנצרכת במדינות הים-התיכון ידועה כתורמת לתחלואה ולתמותה נמוכות ממחלות לב, סרטן ועוד ולתוחלת חיים מן הגבוהות בעולם. יין אדום הנצרך במתינות, ויחד עם הארוחה, מהווה מרכיב חשוב בתזונה הים תיכונית.

 

3. איך תורם היין לבריאות הלב? יין הנצרך במתינות פועל במנגנונים רבים ושונים למניעת טרשת עורקים ומחלות לב. הוא עשוי לסייע במניעת חמצון הכולסטרול "הרע"LDL)), בהעלאת רמות הכולסטרול "הטוב" (HDL), בהפחת תהליכי חמצון ודלקת, בהפחתת קרישיות הדם, נוקשות העורקים ועוד ועוד.

 

4. מניעת מחלות מתחילה בקיבה - יין עם ארוחה! הקיבה היא מקום אכסון ומפגש למרכיבי מזון שונים, בו מתרחשות תגובות כימיות רבות. מחקרים מצביעים על כך שפוליפנולים מיין אדום תורמים למניעת תהליכי חמצון המתרחשים בקיבה. במהלך עיכול מאכלים בשריים ושומניים נוצרים בקיבה תוצרי חמצון מזיקים, העלולים להיספג לגוף ולתרום להתפתחות מחלות כמו מחלות לב וסרטן. יין אדום מגן מפני ייצורם של חומרים מזיקים אלה וגם מפחית את ספיגתם אל הגוף.

 

5. השריית בשרים ביין אדום – לבישול בריא יותר! השריית בשר ביין אדום יכולה לתרום להפחתה משמעותית בהיווצרות רכיבים בעלי פוטנציאל מזיק המכונים אמינים הטרוציקליים. חומרים אלה נוצרים בתגובות כימיות שונות המתרחשות כשבשר, עוף או דגים עוברים תהליכי בישול וצלייה.  

 

6. יין אדום – אנטי אייג'ינג למוח? צריכת יין מתונה עשויה לתרום להפחתת הסיכון לאלצהיימר. יתכן שרסברטרול (אחד מהפוליפנולים הנחקרים ביותר ביין) ורכיבים נוספים ביין, תורמים למניעת אלצהיימר, על-ידי מניעת ייצור של חומר חלבוני הנקרא בטא-אמילואיד, הגורם לפגיעה בתאי המוח.

 

7. יין אדום וסוכרת. צריכה מעטה או מתונה של יין יכולה לתרום לשיפור ברגישות לאינסולין ולהפחתת הסיכון לפתח סוכרת.

 

8. מה הקשר בין יין לאומגה 3? האם אחד המנגנונים בהם תורם יין לבריאות הלב, הוא על-ידי השפעתו על ריכוזי חומצות-שומן 'אומגה 3' בדם? חומצות-שומן 'אומגה 3', הנמצאות למשל בדגים, תורמות כשלעצמן להגנה מפני מחלות לב. מחקרים חדשים מצאו, בקרב אנשים הצורכים יין בכמות מתונה, ריכוזים גבוהים יותר של חומצות-שומן 'אומגה 3' בדם.

 

9. יין וחוזק העצם. ממחקרים עולה קשר אפשרי בין צריכה מתונה, אך לא מוגברת, של יין לבין צפיפות עצם גבוהה יותר. הדבר עשוי לסייע במניעת אוסטיאופורוזיס ושברים.

 

10. האם יין אדום תורם לתשוקה מינית בקרב נשים? מחקר חדש וראשוני מצא כי רמות התשוקה המינית אצל נשים ששתו יין אדום בכמות מתונה, היו גבוהות יותר מרמות התשוקה המינית אצל נשים שהעדיפו משקאות אלכוהוליים אחרים, או שנמנעו לגמרי משתיית אלכוהול. ייתכן שנוגדי החמצון ביין אדום תורמים לכך, בכל אופן דרושים מחקרים נוספים בנושא.

 

יין אדום או לבן – רק כחול לבן!

 

 

 

 

אין לצרוך אלכוהול מתחת לגיל 18!

 

מידע זה מתייחס לתועלת האפשרית של צריכת יין מתונה, מדודה ומבוקרת בלבד, לאנשים שצריכת משקאות אלכוהוליים מתאימה להם*

מעבר לכך, בצריכה מוגברת, משקאות אלכוהוליים עלולים להגביר את הסיכון לכל סוגי המחלות הנזכרות בעלון זה וכן לגרום למחלות נוספות.

 

אם אתה צורך אלכוהול, צרוך במתינות:

עד 2 מנות ליום לגבר, עד 1 מנה ליום, ואף פחות, לאישה

 מנת יין = 150-120 מ"ל

 

המידע נועד לספק ידע כללי בלבד, ואינו מהווה תחליף לייעוץ תזונתי או רפואי.

התייעץ עם איש מקצוע, תזונאי קליני או רופא, בטרם תערוך כל שינוי משמעותי בתפריטך.

 

* קיימים הגבלות ואיסורים לצריכת אלכוהול, למשל:  מצבי מחלה מסוימים,  נטילת תרופות מסוימות, נשים בסיכון לסרטן שד, הריון, הנקה ועוד.

 

 

 

 

הדפסשלח לחבר
דרונט בניית אתרים