דוח ביקור בצרפת בנושאי מיכון בכרם יין ומטע

מדינת ישראל

משרד החקלאות ופיתוח הכפר

שרות ההדרכה והמקצוע אגף פירות

 

 

דוח ביקור בצרפת בנושאי מיכון בכרם יין ומטע

11-19 לינואר 2011

ערן הרכבי , שוקי יחזקאלי

 

 

 

מטרות הנסיעה
בדיקת התאמתם של סוגי ודגמי בצרות נגררות לדרישות בארץ.
בחינת התאמתה של מכונת זמירה חדשה לדרישות בארץ.

 

ביקור בתערוכתSIVAL
תערוכה חקלאית המתקיימת כל שנה בעיר אנג'וי שבעמק הלואר. התערוכה עוסקת ב- 4 נושאים עיקריים. בגידול גפן יין ותעשיית היין. גידול תפוח לתעשיית הסיידר. מכונות למיון ואריזה של פירות וירקות. גידול ירקות.
התערוכה מקומית בעיקרה, מגיעים בעיקר מגדלי האזור הרחב. מאורגנת בצורה טובה מאד, בנונית בגודלה ומקיפה יפה אתנושא המיכון ב-4 הנושאים, בעיקר ציוד צרפתי.
גידול גפן
היה ייצוג מכובד לנושא המיכון בכרם יין. מגוון רחב של מרססים, מרסקות ומטאטאי גזם היו בייצוג רחב. גילינו עניין במטאטא של חב' Chabasשמחירו סביר והוא פועל עם כפות גומי קשה כמו במכונות ישנות שקיימות בארץ. מורכב ישירות על הטרקטור, מאחור או מלפנים עם הפעלה חשמלית. ניתן לקבלו ברוחב שונה, ממרווח שורות של 2.5 מ' עד 4.5 מ'.
נושא הדברת העשבייה ע"י מבערים על גז התפתח בשנים האחרונות ובתערוכהנכחו כבר כ- 4 כלים שונים, כאשר הכלי הוותיק של חברתJaulentנראה מוביל. ויש להמשיך לנסות להביאו לארץ לבחינה. בצרות היו בייצוג מצומצם בעיקר ע"י הסוכן האזורי.

גידול תפוח לסיידר
מדובר בענף תעשייתי ממוכן. התפוחים מנוערים לקרקע ומשם נאספים לאמבטיות גדולות. בתערוכה הוצגו מגוון מכונות לאיסוף הפרי. הפרי ממורכז ע"י מטאטאים באופנים שונים לרוב בעזרת מברשות בורגיות מסתובבות. אולם ישנם שיטות נוספות. במקביל באותן מכונות יש מעליות להרמת התפוחים.
הנושא מעניין בעיקר בהיבט שקיים כיום צורך בסניטציה של פרי בסיום קטיף, כדי להתמודד טוב יותר עם הדברת זבוב הפירות ופגעים נוספים.
מכונות מיון
בלטה העובדה שיש כנראה ביקוש למכונות מיון קטנות (משפחתיות) על בסיס שקילה. 3 חברות הציגו מכונות אלו. לארץ הגיע אחת מהן, יש לבחון מכונות נוספות.
הוצגו מכונות אריזה לאריזות במשקל קבוע ולא לגודל פרי. המכונה יודעת לבחור 6 תפוחים שמשקלם הכולל יהיה 1 ק"ג ולהכניסם לשקית. אריזות אלו הן לרוב דרישות של רשתות השיווק.

 

 

ביקור במפעל ליצור בצרותALMA-
מפעל ממוקם בעיירה סאן-פול-טרי-שאטו מצפון לעיר אורנג' על גדת נהר הרון.
מפעל משפחתי, נפגשנו עם בעל המפעל דידייה ארנו ומנהל היצוא אלן ברייט. המארחים היו חביבים, ערכו לנו סיור מקיף במפעל תוך דיון על כל פרט בבצרת.
מפעל נוסף בכפר מבצע את עבודות הריתוך ובניית שלד הבצרת. במפעל שביקרנו ישנו מבנה אליו מגיעים שלדי הבצרות ובו מתבצעת הצביעה של הבצרות. במבנה נוסף מתבצעת הרכבת הבצרות.
ישנו אולם לטיפול בבצרות יד שנייה. המפעל מבצע טרייד אין, מטפל בבצרות ישנות ומוכר אותן.
ישנו אולם חלפים גדול. באולם זה חלפים של כל המודליםשהיו גם בעבר.
המפעל מייצר כל שנה כ- 60 בצרות רובן נגררות יש גם דגמי הנעה עצמית. המפעל מייצר בצרות כבר כ- 30 שנה. עד כה יצר בצרפת כ- 4500 בצרות. לטענת הבעלים, רק בצרפת 45% מהבצרות הנגררות הן של חברת עלמה, גרגואר 35% ופלנג20%.
ישנן 3 דגמי בצרות נגררות: סלקטה אופטימה, סלקטה 2 וסלקטה 3 .
דגם האופטימה הוא דגם זול במיוחד ללא הנעות על הגלגלים מיועד לכרם מישורי והספק נמוך. דגם זה לא מומלץ לתנאי הארץ.
דגם סלקטה 3 מומלץ יותר מדגם 2 לאור היתרונות הבולטים הבאים:
1.   4 מפוחים לעומת 3 מפוחים בדגם 2. בדגם 3 יש מפוח עליון מעל כל מיכל שעובד בזמן נפילת הפרי למיכל ולכן מסוגל לבצע עבודת ניקוי טובה יותר. לדגם 2 מפוח 1 במרכז מעל המסועים.
2.    רוחב סרט הקבלה והעלאת הפרי רחב יותר בדגם 3 ולכן יכול לקבל יותר פרי והפרי נפרס טוב יותר. פריסת הפרי גורמת להפרדת העלים טובה יותר ע"י המפוח התחתון. סרט רחב מאפשר עבודה מהירה יותר ומתאים יותר לכרם עתיר יבול.
 
לשני הדגמים 2 ו-3 ישנה הנעה על גלגלי הבצרת ויכולת תימרון טובה. סיבוב הבצרת דורש רדיוס של 4 מ' בלבד בעזרתן של מספר בוכנות המאפשרות כיוון הבצרת ביציאה ובכניסה לשורה.
הבצרת יכולה לעבודה בשיפועי צד עד % 30 ע"י בוכנות הקיימות בכל גלגל ומאפשרות הרמה של עד 70 ס"מ. בוכנות אלו קובעותגם את גובה העבודה של הבצרת.

 

ביקור במפעל PELLENC
המפעל נמצא בעיר Pertuisכשעה נסיעה צפונית למרסיי.
נפגשנו עם Fakhri Souissiמנהל המכירות האחראי על ישראל ועם מנהל המחלקה לפיתוח ויצור ציוד לענבי היין. ניתנה לנו הרצאה מקיפה על חברת פלנג ועל מוצריה. נעשה לנו סיור רחב בכל מחלקות המפעל. מאולמות היצור הגדולים של הבצרות ועד מחלקות ההרכבה של המזמרות החשמליות. כמו כן נתנו הצצה על מחלקת הפיתוח ודרכי עבודתה. מדובר במפעל מוקפד ביותר. ישנו סדר וניקיון מופתי בכל תהליכי היצור. כל שלב מלווה בביקורות ובדיקת כל ציוד שהורכב. רצינותו והיסודיות של המפעל נותנת תחושת ביטחון רבה לגבי מוצרי המפעל.
המפעל מעסיק כ- 300 עובדים ולטענתם הגיל הממוצע הוא 40. לחברת פלנג מפעלים נוספים באיטליה (יצור בצרות), בצ'כיה (יצור שילדות הבצרות) , בסין מפעל חדש למוצרים החשמליים.
המפעל עוסק בפיתוח ויצור מיכון במספר תחומים:
  ·  תחום מרכזי הוא כרמי יין: בצרות, קוטמות, מחלנות, זומרות ועוד.
  ·  ציוד ליקבים: מפרידות, ממינות אופטיות, מכשיר לבדיקת הבשלת ענבים.
  ·  ציוד חשמלי קטן כגון מזמרות חשמליות, מכשירי קשירה, משורים חשמליים ועוד.
  ·  מיכון לענף הזיתים כגון מנערות גזע ומנערות ענפים.
 
ממיינת אופטית לענבים
בלט מכשיר למיון הענבים באמצעות צילום והוצאת הגרגרים ירוקים. לאחר שעברו הענבים את המפרידה מועברים למסוע רחב במיוחד בו מתפזרים הענבים לשכבת פרי אחת. המסוע עובר תחת מצלמה והענבים הירוקים מזוהים. ההפרדה מתבצעת בקצה המוסע ברגע נפילת הענבים ע"י סילוני אויר דקים הדוחפים את הגרגרים ירוקים לתא נפרד. הספק המכונה כ- 10 טון ענבים בשעה. מחיר המכונה כ- 100,000 יורו.
ספקטרון
מכשיר ידני לבדיקת הבשלת הענבים בכרם על הגפן. המכשיר מסוגל לבדוק סוכר, חומציות, אנטוציאנים ותכולת מים. למכשיר תוכנת GSMכך שניתן למפות את הבשלת הכרם.
המכשיר עדין לא בשיווק מאחר וישנן עדין בעיות כיול של המכשיר.
 
בצרות נגררות
לחברת פלנג ישנם 4 דגמים של בצרות נגררות:
3040 – דגם ישן וזול ללא הנעה על גלגלי הבצרת. מיושן.
3050 – דגם עם הנעה על גלגלי הבצרת, הנעה היא אוטומטית ונכנסת לפעולה כאשר יש עומס על היצול בעליה או מכשול וגם עוצרת את הבצרת בירידה.
8050 – דגם חדש גדול יותר. צורת ניעור חדשה. שיטת הפרדה וקליטת פרי שונה. הפרי נופל לסרט מחורר שגרגרים ומיץ נופלים דרכו לתעלה ישרה ומשם כפות המסוע לוקחים את הפרי למעלה למיכלים. העלים והאשכולות נעים על גבי הסרט המחורר לחלק האחורי של הבצרת ומשם מפוחים מפרידים את העלים בזמן שהאשכולות נופלים לתעלה. האשכולות מוסעים ע"י כפות המסוע למעלה למיכלים. איןמפוחים במסוע העליון.
לטענתם שיטה זו חוסכת מפוחים והפרי יוצא נקי יותר. ישנם עוד מספר שיפורים.
8090 - כמו 8050 עם תוספת של מפרידה ייחודית של פלנג (מכשיר להפרדת השידרות). תוספת המפרידהעלותה כ- 12,000 יורו ליחידה. לא ניתן להוסיף מפרידה ל- 8050 מאוחר יותר.

 

מכונות לזמירה חורפית
לפלנג כיום 3 דגמים לביצוע זמירה:
    1.Visio– מכונה לפרי זמירה מקצועית עם רגשים אופטים לפתיחה, מהירות עבודה גבוהה, מכונה אמינה ויקרה.
    2.Disco– מכונה לפרי זמירה קלה וחסכונית, ללא אופטיקה עם סכינים איטיים חשופים ופתיחה ידנית. מחירה כ- 13,000 יורו. למכונה זו דמיון רב למכונה שלחברת VBC.
    3.TRP- מכונה לזמירה מדויקת – מכונה הבנויה מ- 4 דיסקים שתפקידם לזמור לצורת קוביה מצומצמת את האזור סביב הבד. המכונה עם מנועים חשמליים המופעלים ע"י גנרטור המורכב על ה-PTOשל הטרקטור. הדיסקים מתכווננים בצורה אופטית במרחק קבוע מעל הבד, ליצור זמירה מדויקת קרובה לבד. בכל מקרה יש לבצע פרי זמירה לפני עבודתה של מכונה זו.

 

הדגמת מכונות זמירה
הוזמנו ליום שדה שאורגן ע"י חברת פלנג לכורמי אזור Minervoisבסמוך לעיר קרקסון.
בהדגמה ראינו מערכת זמירה משולבת של פרי זמירה וזמירה מדייקת. מורכבים על טרקטור מעל שורה (בצרת של פלנג ללא מערכת הורדת הפרי).
הפרי זמירה בוצעה ע"י הכלי האקונומי (DISCO) ללא אופטיקה, הכלי נפתח אוטומטית ע"י 2 גלגלי הגנה.

 

 

 

הזמירה המדויקת מבוצעת ע"י 4 דיסקים. 2 דיסקים אופקיים הקובעים את גובה הזמירה ע"י מערכת אופטית שעוקבת אחרי הבד, לרוב 5 ס"מ מעל הבד וניתן לשנות במרווחים של חצי סנטימטר מעלה ומטה. הבד צריך להיות לפחות 2 ס"מ קוטר. ו-2 דיסקים אנכים מוגנים החשופים רק בחזיתם. דיסקים אלו חותכים משני צידי הבד והמרחק בינהם ניתן לשינוי, אבל הוא קבוע לאורך העבודה. הדיסקים נמצאים על זרועות קפיציים עם גמישות. ניתן לקבוע גם את זוית התקיפה של הדיסק.

 

 

ההדגמה בוצעה בחלקת קברנה סוביניון ותיקה שעברה לפני שנתיים הסבה לעיצוב בדים מגויו (זמירה ארוכה). זו הזמירה המכאנית הראשונה בחלקה זו. באזור רוב הכרמים בזמירת גויו שלא מאפשרת זמירה מכאנית. ישנו מעבר לבדים כדי להכניס מיכון וזה על חשבון איבוד הסיווג האזורי של הכרם.
ההדגמה לא היתה מושלמת מאחר ועובי הבדים לא תמיד היה 2 ס"מ ומדי פעם המכונה ירדה נמוך וגרמה לנזק. כמו כן החלפת שיטת הזמירה יצרה גזע עקום שלא איפשר חיתוך צר משני צידי הבד. המכונה עבדה ללא תקלות וביצעה את עבודתה עפ"י הכיוון שבוצע בה.
בוצעה הדגמה של פרי זמירה ע"י טרקטור רגיל עם המכונה מדגם דיסקו. הפתיחה ליד העמודים ידנית או בעזרת גלגלי הגנה. המכונה פעלה יפה באופן שקט במיוחד. בוצעה הדגמת פריקה מהירה של הפרי זמירה והרכבה של הזמירה המדויקת תוך דקות ספורות. לא ניתן בטרקטור רגיל לעבוד בצורה משולבת כי השילוב כבד מידי לעבודה בצד הטרקטור. ההדגמה נתנה תוצאה כמו בטרקטור הגדול המשולב.

 

 

 

לאחר ההדגמה סיירנו בעוד 2 חלקות באזור בהם בוצעה זמירה מדויקת. חלקת מורבדריי עם עיצוב בדים בגובה 50 ס"מ מעל פני קרקע. השייכת לסיווג אזורי של Minervois.
בחלקה בוצע פרי זמירה וזמירה מדויקת ולאחר מכן תיקון זמירה ידני לקבלת 3 סעיפים לגפן. לטענת הכורם הזמירה המדויקת תרמה לחיסכון של20%– 30% בעבודה הידנית. נדרשו רק שעתיים לדונם עבודת זמירה.
חלקה שלישית צעירה מהזן קריניאן נזמרה בפרי זמירה וזמירה מדויקת ללא תיקוני יד. בחלקה זו הזמירה היתה מאד קרובה לבד ונתנה מבנה מאד קומפקטי, בו רוב הסעיפים היו 3 – 1 עיניים. מספר הסעיפים שנותרו היה גבוה מעל 20 סעיפים למטר בד. החלקה ללא סיווג מיוחד מחיר הענבים זול ולכן לא יבצעו תיקונים.
אין מושג מה יקרה לאחר מספר שנים בשיטה זו כרגע. ישנן חלקות עם 3 שנות זמירה מסוג זה. ראינו חלקה שנזמרה שנה שניה ללא תיקונים ידניים, ולא נצפו בעיות בינתיים.

 

סיכום מכונת זמירה
פלנג עברה ליצר מכונות פרי זמירה זולות יותר שנקראות דיסקו. מכונות אלו עבדו יפה ומחירם סביר.
מכונה לזמירה מדויקת מסוגלת לבצע זמירה מאד קומפקטית לאורך הבד. המכונה תעשה עבודה טובה ככל שעיצוב הגפנים יהיה מדויק. עלות המכונה קרוב ל- 25 אלף יורו. מכונה זו יכולה לשמש אותנו בארץ ל-3 מטרות שיצטרכו להיבחן בעתיד.
     1.   חסכון בימי עבודה בזמירה המקובלת כיום. במידה והשילוב של 2 מכונות הזמירה לפני הידני יתרום לפחות ל- % 40 חסכון בעבודה יש הצדקה למכונה. לערכתנו המכונה יכולה לתרום אף יותר, הדבר תלוי ברמת דיוק מבנה הכרם. יש להביא מכונה זו בתנאי ניסוי על מנת לבחון את התרומה לחיסכון.
     2.   שימוש במכונה זו לזמירה סופית. בכרמים עתירי יבול למטרות מיץ, או למטרות יין שולחני פשוט, יש לבדוק שיטה זו על מנת לחסוך בעלויות הזמירה.
     3.   מכונה זו יכולה לתת תשובה טובה יותר למעוניינים בזמירה מכאנית בשנת שמיטה ללא תיקונים.

 

סיכום נושא בצרות
ניתן לעבוד בארץ עם בצרות נגררות משתי החברות בהן ביקרנו. מגוון דגמי בצרות מסוגלות לבצע את משימת הבציר. ישנם הבדלים מסוימים בין הבצרות וכל רוכש בצרת צריך להתאים את דגם הבצרת למשימות שהגדיר.
להערכתנו הדגמים המועדפים הם: ב"עלמה" סלקטה 3, ו"בפלנג" 8050.בצרות אלו יתאימו למרב התנאים בארץ ומחירם די דומה.
עד כה עבדה בארץ בצרת עלמה מהדגמים הישנים. לדגם החדש יתרונות בהרחבת המסועים ובתוספת מפוח. שינוי זה יבטיח פרי נקי יותר ויכולת בציר טובה יותר בכרמים עתירי יבול.
לבצרת פלנג ישנו חסרון בכך שלא עבדה בתנאי הארץ. לבצרת זו יכולה להיות עדיפות בקבלת פרי נקי יותר, בגלל מערכת ההפרדה המיוחדת שלה. כמו כן מערכת ההנעה בבצרת נגררת זו משוכללת ונכנסת לפעולה על פי הצורך באופן אוטומטי מה שיכול לאפשר עבודה יותר קלה לטרקטור. יתכן וניתן יהיה להסתפק בטרקטור קטן יותר.

 

הדפסשלח לחבר
דרונט בניית אתרים